ריבית הפריים היא ריבית שמשפיעה כמעט על כל משכנתא, הלוואה, ופיקדון בארץ, לכן לא מפתיע שהשאלות הבאות כלכך נפוצות: מהי ריבית הפריים היום? כמה ריבית הפריים היום? מה ריבית הפריים העדכנית? מה שיעור ריבית הפריים? מה גובה ריבית הפריים? בעמוד הבא תמצאו תשובות לכל השאלות האלו ועוד.
לפני שנוכל להציג את הריביות שהבנקים נותנים היום חשוב להבין כיצד הם מוצגים במשכנתא. כאשר לוקחים משכנתא במסלול פריים, המסלול מסומן באות P שמייצג את ריבית הפריים, ולאחר מכן סימן פלוס (+) או סימן מינוס (-) ואחוז מסויים שמסמן את המרווח מריבית הפריים.
אלו הם הריביות שניתן לקבל היום בבנקים על מסלול משכנתא בריבית פריים:
כפי שניתן לראות טווח הריבית שניתן לקבל מאד רחב, וזאת מאחר שהריבית שמקבלים על משכנתא בריבית פריים תלויה בהרבה מאד פרמטרים, כמו אחוז המימון של המשכנתא, האחוז שמהווה מסלול הפריים מסך מסלולי המשכנתא, התקופה בשנים של המסלול, החוסן הכלכלי של הלווים (כפי שהבנק תופס אותם) ועוד… לנתוני ריבית פריים עדכנית, אנא היכנסו לעמוד ריביות משכנתא עדכניות.
בתמונה הבאה תוכלו לראות כיצד השפיע העדכון בריבית הפריים על ההחזר החודשי במשכנתא שלכם בהתאם לסכום הכסף והתקופה בשנים של המסלול במשכנתא שלכם.
ריבית פריים היא ריבית משתנה אשר שווה לריבית בנק ישראל בתוספת 1.5% (לדוגמא, אם ריבית בנק ישראל עומדת על 2%, אז ריבית הפריים תעמוד על 3.5%). גובה הריבית נקבע מדי חודש וחצי על ידי נגיד בנק ישראל לפי מספר פרמטרים פיננסים ארציים וגלובליים, כמו שיעור האינפלציה, שער הדולר, ושערי ריבית הפריים בשאר בעולם, ובעיקר בארה"ב.
ריבית הפריים כלכך משמעותית מאחר והיא משמשת כבסיס להלוואות רבות (כגון משכנתאות, והלוואות מגופי מימון), וכבסיס בפיקדונות בנקאים (פיקדון הוא אפיק חיסכון בבנק בו תלוו לבנק כסף לתקופה מוגדרת, ובתמורה תקבלו ריבית על הכסף שהלוותם).
ריבית הפריים משתנה בהתאם לשינויים בריבית בנק ישראל. ריבית בנק ישראל משתנה 8 פעמים בשנה, מדי חודש וחצי בהתאם להחלטת נגיד בנק ישראל. הנגיד הוא זה שמחליט אם להוריד, לעלות או להשאיר את ריבית בנק ישראל כפי שהיא בהתאם לנתונים המאקרו-כלכליים במשק.
ריבית הפריים = ריבית בנק ישראל + 1.5%.
ריבית הפריים אינה צמודה למדד המחירים לצרכן. כזכור תשלום משכנתא מורכב מתשלום הקרן (החוב) ותשלום ריבית. כאשר מסלול משכנתא צמוד למדד המחירים לצרכן, אז הקרן שלו יכולה לעלות מדי חודש במידה ומדד המחירים לצרכן יעלה. במסלול בריבית פריים אין את הסיכון של עלייה במדד. עם זאת, ריבית הפריים עדיין יכולה להשתנות ולעלות או לרדת בהתאם לשינויים בריבית בנק ישראל.
בדצמבר 2020 החליט בנק ישראל לבטל את מגבלת הפריים שהייתה עד אז ואפשרה לקחת רק שליש פריים במשכנתא, ונכון להיום ניתן לקחת עד שני שליש פריים במשכנתא. עם זאת חשוב לציין שהבנקים מעלים את הריבית בהתאם לשיעור ריבית הפריים שלוקחים במשכנתא:
הטווח רחב מאד ומשתנה בהתאם לשיעור הפריים שלוקחים, אחוז המימון במשכנתא, התקופה בשנים, וטיב הלווים (בעיני הבנק), לצפייה בריבית הפריים העדכנית שניתן לקבל בבנקים היכנסו לעמוד ריביות משכנתא עדכניות.
אף אחד לא יודע במדויק אם ריבית הפריים צפויה לעלות או לרדת. עם זאת, מקובל היום לייצר תחזיות כלכליות שמבוססות על תשואות אגרות החוב של מדינת ישראל בשוק ההון. תחזיות אלו משמשות היום את הבנקים לתמחור הריביות שלכם, ובאות לידי ביטוי גם באישור המשכנתא שתקבלו בשדה " סכום ההחזר החודשי הגבוה ביותר הצפוי על פי התחזית", ובשדה "סך כל הסכום שצפוי שיושלם עד לסוף תקופת ההלוואה".
ניתן לצפות בתחזית העדכנית לריבית הפריים ולריבית בנק ישראל אם תגללו מעט למטה בעמוד. בנוסף, אם תרצו לצפות בתחזיות נוספות כמו התחזית לאינפלציה ותחזיות לשינוי בריביות המשתנות, אנחנו מזמינים אתכם להיכנס לעמוד התחזיות הכלכליות העדכניות שלנו.
עבור רוב הלווים, התשובה היא חד-משמעית כן, והסיבה לכך היא כל היתרונות של המסלול שהצגנו למעלה. עכשיו לגבי כמה בדיוק לשלב ולאיזו תקופה, זה מאד תלוי ביכולות וברצונות של הלווים, ובאיזה מסלולים נוספים משלבים במשכנתא כדי לאזן את הסיכונים שיש למסלול זה. חשוב לזכור שמשכנתא מורכבת ממספר מסלולים שונים, ועל מנת לבנות תמהיל משכנתא אופטימלי, יש למצוא את האיזון הנכון בין המסלולים השונים והצרכים של הלווים.